[ ]
Головна » 2013 » Листопад » 13 » Міжнародна телеконференція «Сучасні напрямки у лікуванні гіпертензії»
18:12
Міжнародна телеконференція «Сучасні напрямки у лікуванні гіпертензії»
24 вересня 2013 року у Києві на базі Національного наукового центру (ННЦ) «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска» НАМН України відбулася міжнародна телеконференція «Сучасні напрямки в лікуванні гіпертензії», присвячена Всесвітньому дню серця. У роботі телемосту взяли участь лікарі-кардіологи і терапевти з 9 міст України. За підтримки фармацевтичної компанії «Іпка Лабораторіз Лімітед» вперше українські лікарі мали можливість послухати доповідь всесвітньо відомого корифея в кардіології, американського професора Франца Мессерлі, який поділився з українськими лікарями своїм клінічним досвідом у лікуванні пацієнтів з артеріальною гіпертензією.

Телеконференцію урочисто відкрив Володимир Миколайович Коваленко, доктор медичних наук , професор , академік Національної академії медичних наук (НАМН) України, директор ДУ ННЦ «Інститут кардіології ім. академіка М.Д. Стражеска» НАМН України, президент Асоціації кардіологів України. Володимир Миколайович розповів про Національну стратегію боротьби з артеріальною гіпертензією та про серцево-судинні захворювання, які в Україні займають провідне місце в структурі смертності.


Юрій Миколайович Сіренко, доктор медичних наук, професор, завідуючий відділу симптоматичних гіпертензій, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Кардіологія», представив доповідь, присвячену медико-соціальним проблем артеріальної гіпертензії в Україні. Юрій Миколайович зробив акцент на необхідності зменшення серцево-судинної смертності, як основного завдання, яке стоїть перед державою, в основі якої лежить високий рівень захворюваності та смертності від серцево-судинних ускладнень (66 % в структурі загальної смертності в Україні в 2011р. За даними Державної служби статистики). Професор відзначив позитивну тенденцію до зниження смертності від захворювань системи кровообігу, але, не дивлячись на цей факт, смертність від серцево-судинних захворювань в Україні все ж таки залишається в два рази більше в порівнянні з розвиненими країнами.


Найбільш важливим у боротьбі з артеріальною гіпертензією на думку Ю.М. Сіренко є посилення профілактичної та освітньої роботи серед населення із залученням ЗМІ, а також спеціальної літератури для пацієнтів. Важливе місце займає індивідуальна робота лікарів, середнього медичного персоналу та фармацевтів з пацієнтами, які, на думку Юрія Миколайовича, повинні працювати в тандемі («командний похід»). «Саме така командна робота повинна буті спрямована на чітке і правильне інформування пацієнта про його хворобу і про ризики, пов'язані з артеріальною гіпертезією» - підкреслив професор.

Юрій Миколайович Сіренко охарактеризував лікарські засоби, які сьогодні застосовують для лікування артеріальної гіпертензії в загальній структурі застосовуваних на фармацевтичному ринку України, зокрема, зупинився на перевагах застосування комбінованих препаратів. Також розповів учасникам і зарубіжним колегам про зміни, внесені в Пілотний проект і порядок часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, затверджений постановою КМУ від 05.09.2012 р. № 907в рамках національної стратегії по боротьбі з АГ.

Франц Мессерлі - спеціальний гість телеконференції всесвітньо відомий професор і експерт в області серцево -судинних захворювань , директор Програми по гіпертонії в лікарні Святого Луки-Рузвельта (Нью -Йорк), професор клінічної медицини Колумбійського університетського коледжу лікарів і хірургів, представляючи свою доповідь «Зміна парадигми в управлінні гіпертонією" зазначив: «Лікування артеріальної гіпертензії у всьому світі як і раніше залишається складним завданням при тому рівні знань, які існують в даний час, але ведуться важливі дослідження, і вони дають нам надію на майбутнє». Останнім часом знову виникла в періодичній пресі дискусія про те , який клас антигіпертензивних препаратів краще і яке місце займають діуретики в лікуванні артеріальної гіпертензії (АГ). Дебати щодо даного питання йдуть постійно, час від часу спалахуючи з новою силою у зв'язку з результатами чергового клінічного дослідження.



Керівник відділу клінічних досліджень «Іпка Лобораторіз Лімітед» Аніл Парік у своїй доповіді зупинився на огляді комбінацій на основі хлорталідона в різних дослідженнях. Вперше тіазидні діуретики були застосовані в США для лікування АГ в 1957 р. Вибір між гідрохлортіазидом і хлорталідоном у лікуванні АГ неоднозначний і порівняно нещодавно часто ставав предметом дискусій редакційних статей, мета-аналізів та оглядів. Ефективність комбінації атенололу і хлорталідона була продемонстрована в дослідженні CASTEL, 1994 (CArdiovascular STudy in the ELderly) за участю 650 пацієнтів з АГ >65 років і 1500 осіб з нормальним АТ (група контролю). Комбінація хлорталідона і атенололу виявилася значно ефективнішою за "довільну терапію" (будь-яких АГП на розсуд лікуючого лікаря), а смертність від усіх причин на тлі цієї комбінації була нижчою , ніж у групі конторолю.
Переглядів: 594 | Додав: HypD | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Ім'я *: Email:
Код *: