[ ]
Головна » 2019 » Липень » 21 » 6th Annual Drug Discovery & Development Symposium
01:12
6th Annual Drug Discovery & Development Symposium

На початку місяця українська делегація на чолі з професором Сіренком Юрієм Миколайовичем відвідала 6th Annual Drug Discovery & Development Symposium, що проходив 1-2 липня у Парижі. Організатором симпозіуму були Pulmonary Vascular Research Institute (Інститут дослідження патології легеневих судин), основним напрямом роботи яких якраз і ж підтримка фундаментальних досліджень з легеневої артеріальної гіпертензії.

 

 

Це досить цікавий захід, формат якого абсолютно відрізняється від тих наукових конференцій, до яких ми звикли. Адже ми звикли, що на конференції представляють результати клінічних досліджень, як правило, вже зареєстрованих препаратів. Насправді цікаво було почути результати клінічних досліджень з тестування нових протоколів досліджень, випробування нових молекул, пошук нових біохімічних маркерів, шо допоможуть краще оцінити ефективність препаратів. Отож, що нового:

 

  1. У майбутньому на нас чекає декілька абсолютно нових молекул, що вже продемонстрували хороші результати на етапі доклінічних випробувань. Вчені переглянули патогенетичні механізми ремоделювання судин при легеневій гіпертензії, тож нові препарати будуть мати абсолютно інший механізм дії порівняно із тими, що ми використовуємо на даний момент. Можливо це відкриє шлях до нових комбінацій. Така терапія потенційно буде мати одразу декілька точок прикладення дії, не буде необхідності титрувати до максимальних традиційні препарати, що володіють великою кількістю побічних ефектів або ж погано переносяться пацієнтами.
  2. Відбуваються випробування та вивчення на моделях дії на легеневі судини препаратів, що вже давно використовуються у реальній клінічній практиці для лікування абсолютно інших, іноді навіть не пов’язаних із кардіологією патологій — блокатори симпатичного відділу нервової системи, препарати, що знижують градієнт системного запалення, речовини, що діють на рівні нейромедіаторів та багато інших. Особливо мене тішить, що вже протягом певного часу на доклінічному етапі послідовно демонструє гарні результати метформін — молекула давно відома і вивчена у кардіології, із чудовою переносимістю та надзвичайно доступна за ціною. Будемо чекати на результати клінічних випробувань у пацієнтів.
  3. Легенева артеріальна гіпертензія — захворювання, яке потребує розробки і якомога найшвидшого впровадження у практику нових препаратів. Щодня тисячі пацієнтів по всьому світу чекають на появу ефективного лікування! Тож абсолютно природньо, що багато уваги світові експерти приділили саме регуляторним моментам досліджень. Пошук найбільш оптимальних моделей для вивчення, біохімічних тригерів, а також розробка шляхів прискорення реєстрації препарату — все це має на меті спростити шлях нового препарату до пацієнта, та підвищити контроль якості і безпеки нових ліків.
  4. Започатковано нову ініціативу PVTI Innovative Drug Development Initiative (IDDI), метою якою є сприяння розробці та впровадження у практику нових препаратів.

 

Тож сподіваємося, що у майбутньому наукова спільнота зможе об’єднати зусилля та розширити спектр препаратів, рекомендованих для лікування легеневої гіпертензії, оптимізувати схеми терапії, покращити результати лікування. Маємо надію!

Переглядів: 445 | Додав: olenatorbas | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Ім'я *: Email:
Код *: